|
„Ce s-a întâmplat cu Baby Jane?” de Robert Aldrich |
Revăzând acest film celebru, am încercat să mă uit la el cu ochii (anumitor) tineri de azi care habar n-au cine au fost Bette Davis sau Joan Crawford, tineri ale căror repere în materie de vedetism sunt mai degrabă influencerii de pe Instagram (că o fi bine sau rău, nu e treaba mea să judec). Poate că melodia „Bette Davis Eyes” le este mai cunoscută decât Bette Davis însăși!
În fond, filmul este un thriller-horror, așa că nu văd de ce nu ar plăcea și generației de azi. Micuța Baby Jane a fost un faimos copil minune în filmele de la Hollywood. Dincolo de platoul de filmare, mica vedetă era un monstru râzgâiat și răsfățat care își bătea joc de sora ei, Blanche. Anii au trecut, cele două surori au crescut, iar Baby Jane a devenit o fostă, o anonimă. În schimb, Blanche a ajuns noua regină a Hollywoodului. Însă viețile lor se schimbă pentru totdeauna când cele două surori au un accident de mașină: Baby Jane, probabil beată, a dat cu mașina peste Blanche, care a rămas paralizată de la brâu în jos.
Acum cele două surori sunt bătrâne, foarte bătrâne, și locuiesc singure într-o vilă cu etaj. Baby Jane (Bette Davis) o îngrijește pe Blanche (Joan Crawford), cu ajutorul unei menajere. O îngrijește este un fel de-a spune, pentru că ne dăm seama imediat că Baby Jane a rămas același monstru plin de cruzime. La etaj, săraca Blanche, țintuită în scaunul cu rotile, este total dependentă de Baby Jane. Curând, filmul se transformă într-o poveste de groază. Baby Jane angajează un tânăr pianist despre care crede că este îndrăgostit de ea și își închipuie că se poate întoarce în lumea filmului, cântând același cântec care o făcuse celebră când era o copilă. Pe Blanche o ține încuiată în camera ei și îi interzice orice legătură cu exteriorul, o alungă pe menajeră (pe care o și ucide!), îi taie telefonul și o terorizează țînând-o nemâncată sau dându-i de mâncare șobolani morți! Asistăm cu groază și dezgust la nebunia în crescendo a lui Baby Jane și cu empatie la disperarea bietei Blanche.
Totuși, filmul este cam lung, scenariul mediocru, intriga ușoară, așa că totul cade pe umerii acestor două imense actrițe, Bette Davis și Joan Crawford. Ele creează suspansul, groaza, așteptarea, ele dau calitate acestui film și nu ne putem lua ochii de la niciuna, amândouă sunt formidabile.
Ce se întâmplă mai departe și care este întorsătura din final rămâne să vedeți și singuri, iar generației mai tinere i-aș spune să caute pe Google cine au fost Bette Davis și Joan Crawford. Vor descoperi, cel puțin referitor la legătura dintre ele două, ceva mai fascinant și mai șocant decât filmul în cauză. Cum s-ar zice, viața bate filmul!