joi, 29 septembrie 2022

„Întoarcerea Leviatanului rus”

„Întoarcerea Leviatanului rus” de Serghei Medvedev

Este o revelație, este una dintre puținele cărți care-ți descifrează lumea rusă. O citești pe nerăsuflate și rămâi cu o mare îngrijorare. Cartea a fost scrisă pe o perioadă de trei sau patru ani de la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Eseul de deschidere este relevant pentru tot ceea ce va urma: „Teritoriu suveran… și fără șosele”. Medvedev ne poartă într-o călătorie cu mașina de la Moscova în Estonia, pe principala autostradă federală M9 „Baltia”, o călătorie care ne spune, de fapt, adevărata stare de lucruri din Rusia:

„Un singur lucru e mai rău decât șoselele rusești: întreținerea și repararea lor (...) Cu acest prilej însă am dat peste ceva extraordinar chiar și după standardele drumurilor rusești - la 250 de km de capitală, asfaltul s-a terminat (...) Mi-a luat patru ore să fac 100 de kilometri pe autostrada asta neasfaltată, vreme în care n-am zărit nici picior de drumar, nicio mașină de poliție, nici urmă de echipamente pentru repararea drumurilor, niciun panou care să spună cât vor dura lucrările sau care să indice o rută ocolitoare. Nu era decât demult dispăruta parte carosabilă. La benzinărie mi-au zis că drumarii excavaseră suprafața la începutul toamnei după care se făcuseră nevăzuți, fără a preciza când se vor întoarce. Pentru a patra lună consecutiv, șoseaua arată ca după bombardamentul aerian de la sfârșitul anului 1941 (...) La aceeași benzinărie mi s-a povestit și despre camionagiul francez care a venit și i-a rugat din suflet:

- M-am pierdut pe drumurile astea. Cum găsesc iarăși șoseaua principală?

- Păi, asta e! i-au spus localnicii. Asta e șoseaua principală care leagă Europa de Moscova.”

Autostrada aflată chiar în inima europeană a Rusiei este tabloul real al relației dintre statul rus și cetățenii lui, al minciunilor oficiale, al vorbelor deșarte ale propagandei Kremlinului despre suveranitatea și măreția Rusiei și despre disprețul „aleșilor” pentru viața omului de rând.

M-am întrebat și eu, ca atâția alții, de ce este Rusia azi (a câta oară?) condusă de un autocrat? De ce este liderul suprem susținut de o masă largă a populației? Răspunsurile le-am găsit în această excelentă carte de eseuri - o lectură de neratat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu