luni, 8 februarie 2021

Prietenie trădată

„Prietenie trădată” de Christopher Bollen


M-au atras tilul și coperta, ceea ce înseamnă că și eu sunt o victimă garantată a dictonului: ambalajul vinde marfa! Iar textele promoționale de pe copertă m-au dat gata: Grecia, insula Patmos, vară, yachturi, Marea Mediterană, thriller... N-am rezistat ispitei, am cumpărat-o imediat!

Aș mai fi cumpărat-o dacă aș fi știut că titlul original este „Distrugătorii” și nu „Prietenie trădată”?. Poate că nu m-ar fi atras instantaneu, poate că aș fi trecut pe lângă ea, dar ar fi fost o adevărată pierdere! Titlul românesc mi se pare - mie, cel puțin - mult mai percutant, deși titlul original dă și cheia misterului aparent de nepătruns al poveștii: „distrugătorii” este jocul preferat din adolescență al celor doi buni și mari prieteni, Ian și Charlie.

Ajuns la 29 de ani, dezmoștenit de bogatul său tată, fără nicio perspectivă financiară sau personală, Ian apelează la cel mai bun prieten al său, Charlie - pe care nu l-a mai văzut după terminarea facultății - ca la singurul colac de salvare. Charlie este moștenitorul unei bogate familii de constructori și armatori. 

Bogăția și luxul sunt ingredientele care dau farmecul oricărui roman de vacanță, pentru că despre asta pare să fie vorba la începutul romanului. Golfulețele îndepărtate și plajele din Patmos sunt orbitor de frumoase, tavernele sunt fantastice, yachturile sunt pata de culoare de pe sublimul azuriu al Mării Egee. Însă plăcerea resimțită de Ian pentru această insula hedonistă este permanent subminată de îngrijorarea pentru viitorul său. Ceea ce face ca vraja să se destrame destul de repede. În spatele luxului afișat de cei bogați și celebri, se află cartierele mizerabile și supraaglomerate ale celor săraci și taberele de anarhiști. Poliția este probabil cea mai coruptă instituție din Grecia, iar în faimoasa mănăstire a insulei, care stă ca o navă de croazieră ancorată pe vârful muntelui, călugării sunt la fel de corupți ca și ceilalți.

Charlie îl salvează pe Ian angajându-l la firma lui de închiriere de yacht-uri, dar de-a doua zi... dispare! I-a abandonat pe Ian și pe toți ceilalți care depind de el? Sau s-a întâmplat ceva mai sinistru? 

Ceea ce mai înainte părea un caleidoscop multicolor și strălucitor începe să lase loc realității: droguri, refugiați sirieni, corupție, adânci secrete de familie, un păienjeniș de relații la care nu te-ai fi așteptat cu niciun chip. Dar crimele, suspansul și frica lasă loc și altor teme majore, ca dragostea, sexul și prietenia.

Deznodământul este fabulos și marchează într-un fel și trecerea spre maturitate a lui Ian, tânărul naiv care ar fi vrut cândva să schimbe lumea.  Un lucru este clar: tinerețea s-a sfârșit! De-acum, pentru Ian, începe adevărata viață de adult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu