„Maria, o regină în război” de Ion Bulei |
„Maria e o fascinație pentru români. Îi încântă, cu adevărat, metamorfoza unei principese, pe jumătate englezoaică, pe jumătate rusoaică, într-o regina mai româncă decât românii, iubindu-i și iubindu-le țara până la a se confundă cu ei și cu ea.”
După anii '90 istoria a recuperat-o și ne-a redat-o pe Regina Maria, cu bune și cu rele. Cele rele, oricâte au fost, pălesc în fața celor bune, pentru că anii groaznici ai Primului Război Mondial și Marea Unire sunt o pagină a istoriei noastre în care ea, Regina, a avut un rol de prim rang.
În final, sfârșești prin a avea o admirație infinită pentru această femeie grozavă, frumoasă și puternică despre care Generalul Berthelot a exclamat, cândva, exasperat de lentoarea deciziilor politicienilor români că „există un singur bărbat cu mână de fier în România, iar acela este Regina Maria!“
În lumina pandemiei de azi, iată o întâmplare din acele vremuri de război: la Iași, celebrul doctor Cantacuzino - sprijinit cu toată forța de Regina Maria - s-a ocupat de vaccinarea populației împotriva holerei. La un moment dat, acesta le propune și rușilor (deja inoculați de bolșevism, pe cale să părăsească în degringoladă România) să îi vaccineze și pe ei. Răspunsul a fost: „noi suntem oameni liberi, nu vrem să fim vaccinați cu forța. Vaccinul ăsta este o cursă, vreți să ne injectați o doctorie care să ne alunge sentimentele noastre revoluționare și apoi să ne facă să mergem la război!”
Rămâi perplex! Oare s-a schimbat ceva în mentalitatea unora după atâția ani?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu