vineri, 10 iunie 2022

"Rusia: De la Rusia kieveană până în prezent"

"Rusia: De la Rusia kieveană până în prezent" de Christopher Ward și John Thompson

O carte care se citește cu ușurință pentru că este bine structurată și nu are divagații sau comentarii inutile. Mai la fiecare pas s-ar fi putut naște noi și noi istorii colaterale, dar autorii s-au ținut de ceea ce au promis în titlu: o scurtă istorie a Rusiei care, chiar și așa, se întinde pe mai bine de 500 de pagini.

Marea calitate a acestei cărți este că ne face să înțelegem ce a însemnat Rusia kieveană și creștinarea slavilor, care a fost impactul invaziei mongole, cum s-au născut trei popoare diferite în urma imploziei Rusiei kievene (rușii, belarușii și ucrainenii) și cum a reușit cnezatul Moscovei să formeze o Rusie în granițele ei naturale pentru ca mai apoi să se transforme într-un imperiu brutal aflat mereu în expansiune, traversând Uralii și Siberia până în Alaska sau cotropind Europa de Est și Balcanii pentru a-și face ieșirea la Marea Baltică și Marea Neagră.

Marile momente care au marcat în bine sau în rău istoria Rusiei - Ivan cel Groaznic și Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare și Nicolae al II-lea, marele război și revoluția bolșevică, Lenin și Stalin, teroarea, execuțiile și deportările, relaxarea din vremea lui Hrușciov și stagnarea din timpul lui Brejnev, invazia din Afganistan, reformele lui Gorbaciov, tranziția lui Elțîn și noua autocrație a lui Putin - ne sunt înfățișate atractiv, ca într-un roman istoric palpitant.

Impresia generală este că Rusia a avut o istorie plină de paradoxuri și - aș spune - impregnată de o fatalitate care a făcut ca această țară imensă să-și facă rău atât sie însăși cât și vecinilor ei. A rămas, azi, singurul imperiu care crede că tot ce a colonizat îi aparține!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu