„Tata mută munții” de Daniel Sandu |
Lista mea de bloguri
marți, 21 decembrie 2021
„Tata mută munții” (2021)
„Mâna lui Dumnezeu” (2021)
„Mâna lui Dumnezeu” de Paolo Sorrentino |
marți, 7 decembrie 2021
„Epoca întunecării” (Cum a distrus creștinismul lumea clasică)
„Epoca întunecării” de Catherine Nixey |
„Floarea soarelui” (1970)
„Floarea soarelui” de Vittorio de Sica |
duminică, 5 decembrie 2021
„Biblia pierdută”
„Biblia pierdută” de Igor Bergler |
Ați văzut emisiunile de la posturile noastre de televiziune, gen „Ce spun românii” sau „Românii au talent”? Sunt formate de succes din Occident, cumpărate și adaptate pentru publicul românesc. Este fix ceea ce a făcut și Igor Bergler. Este posibil să fiu bombănit de unii și de alții, dar asta nu mă împiedică să spun exact ceea ce gândesc acum, la finalul celor 700 de pagini: am devorat o manea literară! Da, așa este, nu am lăsat cartea din mâna până nu am terminat-o, dar acum știu de ce: nu-mi venea să cred că asta este ceea ce se numește o carte de succes! Se vede clar că autorul pare să fie tobă de carte, că este probabil erudit peste măsură, și chiar are grijă să te strivească sub un munte de informații senzaționale. Dar ceea ce i-a ieșit este un ghiveci cu sclipici care se vinde bine și prinde imediat la o anumită categorie de public.
Îți adoarme simțul critic! Da, are talentul de a-ți da impresia că te miști înainte și înapoi prin meandrele istoriei, că te bați pe burtă cu regii și împărații evului mediu, că înveți pe repede istoria și că afli lucruri ascunse până acum, că ești introdus în lumea serviciilor secrete, că te plimbi printre miliardarii lumii, prin hoteluri scumpe... Și pentru mulți asta este de-ajuns! Iar faptul că totul se învârte în jurul lui Vlad Țepeș gâdilă orgoliul multor români! Plus că toată străinătatea a auzit de Dracula! Succes garantat, nu?
Personajele? Nu contează, niciunul nu are vreo adâncime și nimeni nu ne este simpatic. Personajele există doar ca să pună în practică ceea ce vrea autorul să ne demonstreze. Avem toate schemele senzaționale văzute și răzvăzute în filmele hollywoodiene de spionaj, horror sau thriller. La fel, avem aceleași scheme citite în romane precum „Codul lui Da Vinci” sau „Numele trandafirului”, dar fără farmecul și consistența acestora!
Mărturisesc că mi-am dorit să fie într-adevăr o carte bună, pe măsura campaniei publicitare de care a beneficiat. M-aș fi bucurat să avem și noi un român de-al nostru printre cei mai buni scriitori de pe planetă. Și-am dat, în schimb, peste un munte de clișee care garantează succesul comercial. La urma urmelor, nu-i nicio crimă să scrii o carte cu un astfel de succes. Numai că se vede cu ochiul liber că ăsta este singurul lucru pe care și l-a dorit acest scriitor. Păcat!
Structura cărții este de-a dreptul stranie, pentru că sunt nenumărate capitole care constau dintr-o singură pagină! Detaliile de bun simț alternează cu cele frivole. Pe alocuri m-am temut că traducerea cărții este deficitară, dar mi-am amintit că este scrisă în românește! Una peste alta, după vreo sută de pagini pare că autorul a cam uitat ce vrea cu adevărat. Adică nu a uitat că vrea să scoată bani buni cu această carte, dar a uitat cum! Ritmul se vrea trepidant, alert, ca să te țină lipit de carte, dar paginile interminabile despre tot felul de informații vrute și nevrute încep să te obosească. Este o plăcere pentru unul căruia îi plac cărțile și bibliotecile să citească o listă nesfârșită de titluri de carte, dar - vă asigur! - este o tortură pentru cititor... Așa că - după părerea mea - autorul se cam faultează singur!
Recunosc, guilty as charged: lectura a fost destul de agreabilă, dar nu neapărat pentru că romanul este bine scris! Umorul este involuntar. Și, să fim onești: miza - care ține de teoria conspirației- se dezumflă la modul grav la capătul celor 700 de pagini. Înțeleg că urmează și alte romane pe aceeași temă de același autor. Le voi citi și pe acelea, în speranța că vor fi mai bune, pentru că ceea ce scrie Igor Bergler pare să fie ceva inedit în peisajul literaturii române de azi.
sâmbătă, 4 decembrie 2021
„Hawaii” (2017)
„Hawaii” de Jesus del Cerro |
miercuri, 1 decembrie 2021
„Câini” (2016)
„Câini” de Bogdan Mirică |
„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018)
„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” de Radu Jude |
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
„Orizont” (2015)
„Orizont” de Marian Crișan |
Lucian (interpretat magistral de Andras Hathazi) și Andra (Rodica Lazăr, într-un rol din care încearcă să scoată, cu succes, tot ce se poate, în ciuda platitudinii la care o constrânge scenariul) se mută dintr-un oraș transilvănean în Munții Apuseni pentru a administra împreună un motel izolat, al cărui proprietar este un olandez. Miza este îmbogățirea. Dar, foarte curând, cei doi află că mai sunt și alții care vor să se îmbogățească... Liniștea muntelui este înșelătoare, pentru că în adâncul pădurilor legea este făcută de mafia tăierilor de lemn în strânsă cooperare cu politicienii locali.
Filmul ratează grav perspectiva psihologică. Toate personajele fac și dreg, dar nu avem motivația acțiunilor lor. Și nimeni - dar nimeni! - nu ne este simpatic. Toți vor să facă bani, toți ocolesc legea, legea - la rândul ei - este chioară și aplicată prost... Și-atunci? Dacă n-avem nici adâncimi psihologice, nici personaje simpatice, prin ce poate să ne atragă acest film? Excelează filmul prin suspans? Nu. Și-atunci de ce rămâi până la sfârșit? Ce te face să îl urmărești până la capăt? Bună întrebare!
Răspunsul meu ar fi: pentru că speri să devină interesant până la urmă! Pentru că filmul are toate datele să o poată face: imaginea, muzica, atmosfera, actorii, montajul... Dar dacă scenariul nu te-ajută, n-ai ce-i face! Păi, cum să cred eu că vine poliția să te ia ca să dai declarații la procuratură, însă drumul până la procuratură îl faci cu mașina personală, cu care îi transporți și pe polițiști! Unde în România se poate întâmpla așa ceva?
Chiar dacă eroul nostru cârciumar este un om călcat în picioare - ceea ce ar trebui să ni-l facă simpatic, pentru că întotdeauna tindem să ținem partea năpăstuiților - nu avem cum să rezonăm cu el... Chiar nu ne place de el. Și nici de nevastă-sa, care îl înșală cu mafiotul local. Nu mai zic că nevestei îi lipsește grav substanța, adâncimea. Și nici celelalte personaje nu au vreo profunzime. Toate astea fac povestea prea puțin demnă de luat în serios. Sunt momente în care speri că gata: filmul a demarat, povestea merge strună, dar, brusc, regizorul se răzgândeste și o luăm iar de la capăt...
Păcat! „Orizont” ar fi putut fi un thriller de succes! Și rămân la vechea mea dilemă: de ce aleg regizorii noștri titluri de filme fără nicio legătură cu conținutul lor? Tiluri care mai mult alungă decât atrag publicul?
În schimb, filmul are un sfârșit epic! Asta i-a reușit perfect regizorului! Măcar pentru atât, și tot merită să stai să îl vezi!
„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” (2010)
„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” de Andrei Ujică |
A doua variantă ar fi că știu foarte bine ce a fost înainte de 1989, că știu foarte bine cine a fost și ce a făcut Ceaușescu și că - deodată - văd acest film! Păi, dacă aș fi un nostalgic, acest film ar fi o bucurie pentru mine! L-aș pupa pe regizor pentru clipele plăcute pe care m-a făcut să le retrăiesc!
Dar altfel?! Ce reacție pot să am văzând această așa-zisă autobiografie? Imaginile au o forță extraordinară! De la început până la sfârșit privești fascinat și intrigat această înșiruire de imagini din viața lui Ceaușescu - unele cu sonor, altele fără - și cu greu îți dai seama că totuși, acest colaj, montaj - whatever - are un sens!
Stai pur și simplu 3 ore în fața unor imagini document din epoca lui Ceaușescu, fără ca regizorul Andrei Ujică să intervină cu vreo explicație, să ne spună ce vedem, pe cine vedem, și de ce vedem anume acele imagini și nu altele. Pentru că da, regizorul a avut la dispoziție o mie de ore de filme documentare despre Ceauşescu, făcute înainte de 1989, din care a ales să decupeze și să folosească doar 3 ore, pe care ni le-a redat sub forma unui (alt) documentar care s-ar vrea: lumea văzută prin ochii lui Ceaușescu! Ăsta pare să fi fost sensul dorit de regizor!
Măi să fie! Păi, don regizor! Dacă ni-l arăți pe Ceaușescu vorbind frumos la înmormântarea lui Gheorghiu Dej, de ce nu ni-l arăți și când îl denunță pe același Gheorghiu Dej, așa cum o făcuse mai înainte Hrușciov cu Stalin? De ce, ca să zic așa, îl cenzurezi pe Ceaușescu? Că zici că vedem lumea prin ochii lui, nu? De ce nu ni-l arăți și îmbrăcat în general de armată înfăptuind colectivizarea țărănimii? Și cu canalul Dunăre-Marea Neagră ce-ai avut de nu ni i-ai arătat pe Nea Nicu și Lenuța plimbându-se cu bărcuța?
În fine, să luăm filmul ca atare, asta a fost alegerea regizorului. La urma urmelor, oricând poate veni altcineva care să ia din nou cele o mie de ore de filmare cu Ceaușescu și să compună alte 3 ore, cu alte imagini... Una peste alta, după acest film, unii vor ajunge să-l compătimească pe bietul Ceaușescu. Ce soartă a putut sa aibă! Mulți vor sfârși prin a-l simpatiza. A fost șmecher! A avut lumea la degetul mic! S-a văzut cu toate mărimile lumii! A colindat toată planeta! Și, vai... privirea aceea pe care o are la înmormântarea mamei lui... îți dau lacrimile, ce mai! Ce dictator, bre! Toată lumea l-a iubit și l-a aplaudat peste tot: la congrese, în vizite de lucru, pe ogoare, pe șantiere... Îl aplaudau muncitorii, țăranii și intelectualii, toată țara!
Și, deodată, așa din senin, la nu știe ce congres, se trezește un boșorog să îl vorbească de rău pe Ceaușescu! Ce forță, ce impact ar fi avut acest moment - ar fi fost un punct de inflexiune în desfășurarea filmului - dacă regizorul nu s-ar fi străduit atât de mult să ni-l umanizeze pe Ceaușescu!
Ok, am înțeles! Și dictatorii sunt oameni. Nu puteai să faci un serial, don regizor? N-au fost cam puține cele 3 ore? Nu faci niște documentare și despre Stalin, Hitler și Mao?
vineri, 19 noiembrie 2021
„Strada Umanității, numărul 8” (2021)
„Strada Umanității, numărul 8” de Dany Boon |
duminică, 14 noiembrie 2021
„Hammersmith a evadat” (1972)
„Hammersmith a evadat” de Peter Ustinov |
Beau Bridges este Billy Breedlove, un texan cu ceafă roșie și inteligență minimală, paznic la un spital de nebuni condus de Doctor (Peter Ustinov) și îndrăgostit de o chelneriță blondă, prostuță și sexy, Jimmie Jean Jackson (Elizabeth Taylor). Texanul nostru se împrietenește cu un psihopat periculos, Hammersmith (Richard Burton), care îi promite bogăție și putere în schimbul libertății. Odată scăpat din spitalul-pușcărie, Burton fură un Mercedes, apoi îl ia cu el și pe Bridges și o „saltă" și pe frumoasa Taylor în drum spre... lumea largă! Sub conducerea lui Burton, Bridges va ajunge om de afaceri, politician și milionar, dar nu își va găsi niciodată fericirea, chiar dacă o are alături pe Taylor, femeia visurilor lui.
La un moment dat, Bridges îi spune lui Burton că s-a săturat de Taylor și că nu o mai dorește, așa că Burton decide să o omoare. Știind ce o așteaptă, Taylor îi spune lui Burton că a auzit că orice condamnat la moarte are măcar dreptul la o ultimă țigară. Burton este de acord și, în timp ce fumează, Taylor îi povestește că are doar un singur regret: acela că nu a avut copii. În acel moment ochii lui Burton se măresc, pulsul i se accelerează și o idee îl pocnește: cum de nu s-a gândit? El nu are niciun copil! Burton decide că va avea un copil cu Taylor și renunță la planul de a o omorî. În schimb, îi va înscena un accident lui Bridges care îl va face pe acesta inofensiv precum o legumă.
„Hammersmith a evadat” este un film pe cât de comic, pe atât de bizar. Povestea este atât de abracadabrantă încât e de mirare că a putut ieși un film până la urmă. Nu este unul dintre cele mai cunoscute filme ale lui cuplului Taylor-Burton. Este pur și simplu o ciudățenie în palmaresul celor două superstaruri hollywoodiene! Cine știe, poate că l-au făcut între două beții zdravene de-ale lui Burton, pentru că au jucat fără a cere niciun onorariu! Beau Bridges și Elizabeth Taylor își fac rolurile relaxați, cu farmec și cu mult umor. În mod ciudat, mai puțin umor au Richard Burton și Peter Ustinov!
Evident, este un șoc să o vezi pe Elizabeth Taylor... blondă! Pe parcurs ea va redeveni brunetă, totuși. Taylor este amuzantă și radiază o forță care o face să fie vie și imprevizibilă. O vedem cum își irosește imensul talent într-un film, totuși, minor, față de alte filme celebre în care a jucat. Chiar și așa, rolul din acest film i-a adus prestigiosul premiu berlinez „Ursul de argint”, echivalentul european al Oscarului, pentru cea mai bună actriță.
O scenă magistrală ne-o înfățișează pe Taylor gravidă, împingând căruciorul în care stă Bridges, paralizat în urma „acidentului” pus la cale de Burton. Bridges este total nefericit, în timp ce Taylor strălucește, fericită că este gravidă, lucru despre care Bridges nu știe încă nimic. Paradoxal, atmosfera reflectă atât speranțele lui Taylor, cât și vidul din sufletul lui Bridges, acum că visul american i s-a spulberat. După ce Taylor îl înșeală pe Bridges cu Burton, Bridges se va sinucide. În cele urmă, Burton va fi prins și pus din nou în cămașă de forță, iar Taylor va rămâne cu copilul și cu toți banii.
Până la urmă ne dăm seama că filmul este, de fapt, despre legenda lui Faust, repovestită în cheie comică și repliată pe un psihopat închis într-un spital-pușcărie, condus de un doctor, cel puțin la fel de dubios ca și pacienții săi.
Una peste alta, filmul regizat de Peter Ustinov este o comedie foarte bună, o satiră la adresa dorinței de îmbogățire și de putere a Americii. Este adevărat, durează ceva până când filmul își intră în ritm, dar de ce nu a ieșit un film de succes... asta e o altă poveste! Cea mai posibilă explicație ar fi aceea că Taylor-Burton erau deja niște legende, toată planeta știa totul despre ei, iar publicul nu mai avea de ce să dea buzna în sălile de cinema pentru a-i vedea și în alte ipostaze.
„Călina roşie” (1973)
„Călina roşie” de Vasili Şukşin |
Și cum putea fi altfel un film făcut de Vasili Şukşin decât răscolitor, impresionant și unic prin naturalețea interpretării și prin subiectul delicat? Vasili Şukşin - scriitor, regizor și interpret al rolului principal - are o forță dezlănțuită pe care nu ai cum să o uiți ușor. Iar Lidia Şukşina (țăranca de la colhoz), soția lui Vasili Şukşin în viața reală, ar fi meritat oricând un Oscar.
Egor, un răufăcător recidivist - corupt de banda de hoţi căreia îi aparţinuse și sălbăticit în fărădelegi - este eliberat după cinci ani de pușcărie și are de gând să devină un om bun. I-a ajuns vechea sa existență! Da, a fost un om rău și a cunoscut și a făcut tot ce poate fi mai urât pe lumea asta. Dar de-acum a venit vremea să se schimbe. La ce altceva e bună libertatea? Își va găsi un loc al lui, într-un sat departe de lume, de dragul unei ţărănci cu care corespondase în închisoare, fără să se cunoască. Îl vedem cum încearcă să se transforme într-un om îmbătat de reîntâlnirea cu natura, cu mestecenii siberieni (de-aici și titlul filmului), să se integreze în comunitatea sătească, dar toate au un preț pe lumea asta! Viața de dinainte îl prinde din urmă și se prăvălește peste el. De ce, în final, nu poate Egor să-și construiască o nouă viață? Este destinul său implacabil? Sau doar întâmplarea și nepăsarea oamenilor - și a sistemului! - fac din el un veșnic înfrânt?
În înțelegerea mea, sunt trei stadii pentru astfel de cazuri: prevenția (să nu faci cutare lucru!), pedeapsa (pușcăria și asumarea vinovăției) și reintegrarea (fiecare om merită o a doua șansă!) Din păcate, cel de-al treilea stadiu lipsește cu desăvârșire în cultura noastră est-europeană. Iar în era comunistă era doar o vorbă goală! Asta pare că ne și spune filmul: dacă ți-ai asumat o greșeală și ai și plătit pentru ea, de ce nimeni nu este dispus să-ți acorde încă o șansă? Păi dacă statul nu face nimic, ce poate face omul de rând? Iar răspunsul, din păcate, este la îndemână: șansa nu ți-o va da nimeni pentru că nimeni nu crede că te poți îndrepta! Și, ai putea spune, pe bună dreptate, pentru că statistic vorbind... câți recunosc că au greșit? Câți n-o țin langa că au fost nevinovați, continuând să facă aceleași și aceleași fărădelegi odată ieșiți din pușcărie?
Însă acest film pare să fie ceva mai mult, pentru că nu este nicidecum o predică morală despre un om cinstit care este neînțeles de societatea strâmbă în care trăiește, și nu este nici o poveste despre un om căzut care cere cu disperare o ultimă șansă și nu o primește. Nu este așa de simplu. Cred că povestea este mult mai profundă, exprimând cu sinceritate paradoxul firii umane, relatându-ne calea dificilă a vieții unui om complicat care caută atât adevărul lui personal, cât și al celor din jurul său, încercând să facă față poverii imense pe care viața i-a hărăzit-o. Un om care are multe schelete în dulap și care și-ar dori să intre, cum se zice, în rândul lumii...
Sfârşitul este tragic, eroul nostru este ucis de foştii lui tovarăşi de tâlhării. Este un sfârșit pe placul propagandei, uite ce pățești dacă!... Dar cred că toată lumea a înțeles că oricare dintre noi poate greși, și este greu, dacă nu imposibil, să primeșți o a doua șansă! „Călina roşie” face o distincţie netă între bine şi rău. Există ambele, nimeni nu le poate evita, ce ți-e scris în frunte ți-e pus. Nu există doar oameni buni şi doar oameni răi.
Vasili Şukşin a murit un an mai târziu (după lansarea acestui film) în condiții neelucidate nici până astăzi...
„Secretul fericirii” (2018)
„Secretul fericirii” de Vlad Zamfirescu |
sâmbătă, 13 noiembrie 2021
„Zăpadă, Ceai și Dragoste” (2021)
„Zăpadă, Ceai și Dragoste” de Cătălin Bugean |
„Iubirile unei blonde” (1965)
„Iubirile unei blonde” de Milos Forman |
„Excursia” (2021)
„Excursia” de Tommy Wirkola |
vineri, 12 noiembrie 2021
„Un pas în urma serafimilor” (2017)
„Un pas în urma serafimilor” de Daniel Sandu |
vineri, 29 octombrie 2021
„Mizerabilii” de Victor Hugo
„Mizerabilii” de Victor Hugo |
„Gară pentru doi” de Eldar Ryazanov (1983)
„Gară pentru doi” (1983) |