marți, 10 ianuarie 2023

„Odesa în flăcări” (1942)

„Odesa în flăcări” de Carmine Gallone

 

În 1940 rușii invadează Basarabia, iar copilul soţilor Teodorescu este răpit de bolşevici și dus la Odesa, ținut prizonier alături de alți copii în catacombele Odesei. Mama lui, Maria, o celebră cântăreață de operă pornește în căutarea copilului și trece prin mai multe întâmplări dramatice, până când ajunge la Odesa, unde devine cântăreaţă de cabaret. Aventura se încheie cu un happy end - ca orice melodramă care se respectă - în momentul cuceririi Odesei de către armata română.

În ciuda tușei groase de propagandă (România era aliata Germaniei la acea vreme) această coproducție româno-italiană regizată de Carmine Gallone dezvăluie o poveste plauzibilă despre ororile rusești din Cel de-Al Doilea Război Mondial. Dramele și ororile trăite de refugiații din Basarabia, deportarea basarabenilor în Siberia, impunerea cu forța a unui regim bolșevic, distrugerile făcute de ruși - toate acestea au existat, nu le poate nega nimeni! Așa cum au existat și ororile provocate de armata română în Odesa, dar aceasta este o altă poveste... Tocmai de aceea, după ce Rusia a ocupat România în 1944, filmul a fost interzis și distrus. Cum să lași să existe un asemenea film care nu proslăvea prietenia româno-sovietică? Cum, nu era adevărat că Stalin și poporul rus, libertatea ne-au adus?

Dar - miracol! - în 2004, pelicula a fost descoperită întâmplător în arhivele de la marele studio cinematografic de la Roma, Cinecitta. Așa că avem și noi prilejul, acum, după ce bolșevicii ruși și comuniștii noștri s-au dus ei știu unde, să vizionam o adevărată capodoperă care, de altfel, a și obținut marele premiu al festivalului de film de la Veneția în 1942.

Îi putem vedea cu plăcere pe câțiva dintre marii noștri actori - aș aminti-o în special pe faimoasa Silvia Dumitrescu-Timică care ne-a încântat în celebre piese de teatru până la vârsta de 90 de ani! Cred că mulți dintre noi au văzut-o în „Micul Infern” de la Nottara! Aici este tânără, în rol de bolșevică diabolică. Rolul principal, cel al cântăreței de operă, este deținut de o divă a epocii interbelice, Maria Cebotari.

Spre sfârșitul filmului, în timpul bătăliei pentru Odesa, vedem și celebrele Trepte Potemkin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu