joi, 22 octombrie 2020

Născut în URSS

„Născut în URSS” de Vasile Ernu

Pe de o parte recunoști atmosfera pe care am trăit-o și noi: cozile de la alimentară, bancurile, fascinația pentru bunurile de consum occidentale. Pe de altă parte ești șocat de faptul că un moldovean de-al nostru, născut în 1971 la Odesa, pe vremea URSS-ului, este atât de încremenit în proiect! Pentru el, căderea URSS a fost ca un coitus interruptus. De ce s-a terminat așa devreme, așa brusc? Și mai dezgustătoare sunt paginile în care face apologia URSS-ului în câștigarea celui de-al doilea război mondial, gen: fără ruși planeta ar fi murit. Nu îl preocupă nicio clipă ideea că acea armată eliberatoare a ocupat o jumătate de Europă timp de-o jumătate de secol!

Aș fi înțeles dacă ar fi povestit că așa era atunci, așa credea el atunci, așa a fost educația primită, așa era lumea, dar nu! Nostalgia s-a transformat într-o predică! O spune în clar: „Comunismul s-a oprit, dar nu s-a terminat. Și oricând poate apărea o mână care să-l pornească din nou." Am fi tentați să credem că ne atrage atenția să fim vigilenți, să nu lăsăm să revină acele timpuri, să ne ferim de reîntoarcerea comunismului. Ei bine, nu, nu este așa! De fapt, își exprimă o credință sinceră: aceea că o să vină el comunismul din nou și o să beneficiem încă o dată de frumoasa lume sovietică. Dacă aș sta la un pahar de vodcă cu autorul, cred că i-aș spune franc: „Du-te, bre, la plimbare cu balivernele matale, cu mult iubitele tale wc-uri sovietice și cu dragile tale cozi de rahat, cu bancurile și cu tot cu Lenin al tău!"

Altfel... tipul este șarmant, te poate seduce, oricând te poate convinge că era mai bine în comunism, chiar dacă fracturile de logică zburdă prin toată cartea. Este chiar „cool”!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu