|
„Complet necunoscuți” de Octavian Strunilă |
Din capul locului precizez că acest film face parte dintr-un gen care mie-mi place tare mult: o gașcă se adună la o băută și de aici se poate întâmpla orice! „Complet necunoscuți” este, ca să zic așa, versiunea românească sau transpunerea la propriu a variantei originale „Perfetti sconosciuti”. Pe vremuri Hollywood-ul făcea câte trei sau patru coloane sonore pentru același film, în funcție de limba pieței pe care se vindea filmul respectiv. Mai târziu, filmele erau dublate, dând o pâine de mâncat multor actori din nenumărate țări. Azi este la modă să faci pur și simplu un alt film în fiecare țară, cu actori locali, pornind de la varianta originală. Există cate un „Complet necunoscuți” în Spania, Mexic, Grecia, Turcia, Franța, China...
Așadar, într-o noapte cu eclipsă de lună, un grup de vechi prieteni se adună pentru a urmări împreună evenimentul astronomic. Cei patru băieți au cam toți în jur de 40 de ani și sunt toți însurați, mai puțin unul. Nevestele, în mod firesc, s-au dat după ei. Toți îl compătimesc pe cel rămas singur și îl tachinează în legătură cu noua lui prietenă pe care nu a vrut să o aducă cu el la această întâlnire. Înainte de a vedea filmul m-am șters bine în urechi, pentru că m-am temut că nu voi înțelege nimic - se știe, filmele românești stau prost cu coloana sonoră - dar am avut surpriza să constat că dicția este perfectă și că aud și înțeleg fiecare cuvânt! De-ar fi numai asta și tot i-aș da filmului un premiu!
Evident, la un astfel de film, actorii trebuie să fie nemaipomenit de buni. Replicile trebuie să zbârnâie, atmosfera dinamică trebuie să fie susținută de un joc actoricesc pe măsură. Și, surpriză! Chiar avem parte de niște actori foarte buni! Iar, pentru mine, cea mai mare surpriză a fost să îi regăsesc în distribuție pe Gianina și pe Robi din „Las Fierbinți”, adică pe Anca Dumitra și pe Leonid Doni. Bineînțeles că, văzându-i, am avut o reținere: de obicei, actorii care stau prea mult printr-un serial ajung să se confunde cu personajul și cu greu mai pot fi convingători și în alte roluri. Nu e cazul cu cei doi: sunt fantastici în acest film!
Cei mai mulți dintre noi am devenit obsedați de telefoanele noastre mobile. Un străin ar putea afla totul despre noi dacă ne-ar debloca telefonul: ar avea acces la programul nostru, e-mailul de la muncă, agenda, la conturile de rețele sociale și, eventual, la secretele pe care nu le putem mărturisi nimănui. Cum ar fi să îți auzi e-mailurile sau mesajele de pe facebook sau whatsapp citite cu voce tare de către ceilalți aflați cu tine la aceeași masă?
Aceasta este miza filmului! Gașca decide că pe parcursul întâlnirii toată lumea trebuie să își pună telefoanele pe masă și fiecare să citească cu voce tare orice mesaj ar primi. Toată lumea știe totul despre toată lumea, ce secrete ar mai putea fi între ei? O idee care pare amuzantă, simplă și inofensivă, dar care până la urmă le va schimba viața tuturor. După dezvăluirea unor secrete mici și inofensive, filmul își intră în ritm, se instalează suspansul iar așteptările noastre cresc cu fiecare minut, pe măsură ce începem să anticipăm dezastrul care va urma.
Am mai spus, mai toți actorii sunt buni, dar i-aș da nota zece plus Andreei Grămoșteanu, în rolul Dorei, este excelentă! Una peste alta, filmul este nesperat de bun, în ciuda câtorva replici mai puțin inspirate sau de-a dreptul artificiale, dar eu aș zice mersi că sunt atât de puține, pentru că ăsta este un defect specific cinematografiei noastre în general!
Bref: „Complet necunoscuți” trebuie văzut neapărat! Chiar nu mă așteptăm ca Octavian Strunilă să fie un regizor bun!