„Au fost odată două orașe” de Mariana Neț |
Cum ar fi putut semăna cele două metropole? New York-ul - oraşul zgârie-norilor - era (și este) vertical, pe când Bucureștiul - oraşul grădinilor - a fost dintotdeauna orizontal. Ce legătură să fie între ordinea de tip grilă a străzilor New York-ului și de dez-ordinea de tip haos a străzilor Bucureştiului?
Și, totuși, vom descoperi asemănări frapante. Cu o răbdare demnă de un Sherlock Holmes, autoarea pune cap la cap ghiduri turistice, cărți poștale, cărți de bucate, anuare statistice, cântece de epocă și filme, meniuri de restaurante - toate ca să ne demonstreze ceea ce era evident: cele două oraşe erau la fel de cosmopolite, erau relativ noi şi își construiau propria identitate, într-o vreme în care singurele orașe moderne erau Londra și, mai ales, Parisul - cel din urmă fiind etalonul urban spre care priveau cu jind toate orașele din lume.
Borna temporală de pornire a investigației (1865/66) corespunde în privința New York-ului cu sfârșitul Războiului Civil American, iar a Bucureștiului cu începutul domniei lui Carol I, regele care a reinventat Bucureștiul. Punctul final este 1914, când începe Primul Război Mondial și moare Carol I, după 48 de ani de domnie.
Este o perioadă în care toate așezările urbane din Europa sau din cele două Americi se transformau, se re-inventau. În cazul de față, în ambele orașe clasa de mijloc dădea tonul. Pagină după pagină, de-a lungul a şaisprezece capitole, vom avea parte de o multitudine de simțuri, gusturi, sunete, imagini şi mirosuri. Vom vedea cum un ghid turistic recomanda la acea vreme New York-ul sau Bucureştiul turiștilor! Vom trece în revistă statuile şi sculpturile din parcuri, pieţele publice, cărţile poştale, vocile şi muzica, restaurantele şi mirosurile, igiena şi bunele maniere, transportul, electricitatea, telefoanele, parfumul nostalgiei, aromele...
Bucureştiul în oglindă cu New York-ul! Ce-ar fi fost New York-ul fără restaurantul Delmonico’s sau Bucureştiul fără Casa Capşa? Ar mai fi avut vreo identitate New York-ul fără blocul Flatiron sau Bucureștiul fără Teatrul Naţional? Un melanj de vechi si nou va fi trăsătura comună ambelor orașe. Veți constata cu surprindere că Bucureștiul nu stătea rău deloc în confruntarea cu New York-ul!