„Voluntarul” de Jack Fairweather |
La 1 septembrie 1939 Germania atacă Polonia dinspre vest și așa începe războiul. Pe 17 septembrie, aceeași Polonie este atacată dinspre est de Rusia sovietică. Un an și ceva mai târziu, prietenia dintre Hitler și Stalin se strică și Germania atacă Rusia. Polonezii duc greul războiului de la început până la sfârșit. Armata lor a încetat să existe, dar apar - timid - grupuri de rezistență. Alții se regrupează în exil. Un om dintr-una din aceste grupări primește misiunea - în 1940 - de a se preda germanilor pentru a fi dus și închis într-un nou lagăr de concentrare deschis aproape de Cracovia: Auschwitz!
A crezut, așa cum credea toată lumea, că Auschwitz era un soi de închisoare ca toate celelalte. Pe parcursul celor trei ani cât a stat acolo - până să evadeze - începe să realizeze că este martorul uneia dintre cele mai mari monstruozități din istoria omenirii: își dă seama că acesta nu este un lagăr de concentrare, ci un lagăr de exterminare!
Dar eforturile sale de a deschide ochii Aliaților sunt inutile. Nici Churchill, nici Roosevelt nu cred așa ceva.
Deși organizează rezistența din interiorul lagărului, deși trimite rapoarte codificate afară, deși adună dovezi ale exterminării în masă a evreilor din Europa - pe lângă polonezi - voluntarul nostru decide să evadeze pentru a avertiza el însuși Vestul, pentru a-i face pe Aliați să reacționeze.
Cartea redă dinamic și palpitant uimitoarea sa epopee de la Auschwitz, dar și de după, din timpul insurecției de la Varșovia. Vedem un om care a încercat să schimbe istoria de unul singur.
Istorie care - odată cu invazia rusească - s-a rostogolit peste el și i-a rezervat un sfârșit tragic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu