vineri, 18 decembrie 2020

Riviera lui Chanel

„Riviera lui Chanel” de Anne de Courcy

Coasta de Azur din anii interbelici este paradisul hedonist al celor bogați, faimoși și celebri: scriitori, oameni politici, vedete de film, prinți ruși sau boieri români, milionari americani, mondenități internaționale sau snobi, un puzzle mulți-național al celor mai fermecători și invidiați oameni de pe planetă: Pablo Picasso, Jean Cocteau, Winston Churchill, Salvador Dali, Aldous Huxley, Edith Wharton, Marlene Dietrich, Colette, Ducele și ducesa de Windsor.

Cei bogați se odihnesc la soare sau petrec pe yachturi și în cazinouri, locuiesc în hoteluri ultra-luxoase sau își construiesc vile, departe de lumea dezlănțuită, nefiind atinși de ascensiunea la putere a lui Hitler, de zăngănitul armelor, de legile rasiale sau de pactul Ribentrop-Molotov. Franța trăia cu iluzia liniei Maginot și se credea invincibilă.

Autoarea o alege că figură centrală pe Coco Chanel, în a cărei vilă - în care ea stă cu amantul ei german în anii ocupației - fără știința ei se află o stație de emisie-recepție cu care Rezistența franceză ține legătura cu Aliații.

Căderea Franței și împărțirea ei în zona de ocupație și așa zisa zonă liberă a regimului de la Vichy va traumatiza societatea franceză și va distruge paradisul de pe Croazetă. Anii crunți ai războiului aduc pe Croazetă mizeria, foametea, dictatura și colaboraționismul. Prigoana evreilor este apocaliptică, iar jandarmii francezi sunt mai răi decât ocupanții germani.

Cine a putut a fugit, ceilalți - bogați și săraci - cunosc cam aceleași privațiuni. Dar nu toți! Unii, precum Chanel, o duc bine mersi și sub ocupația germană. După eliberare, Chanel supraviețuiește acuzațiilor de colaboraționism. Pragmatică și egoistă, ea și-a văzut de-ale ei.

O carte palpitantă care explorează pe de o parte lumea fascinantă a elitei de pe Coasta de Azur a anilor 1930 și 1940 - iar pe de altă parte lumea plină de mizerie, frică, moarte și dezgust care contrastează flagrant cu aceea de dinainte de ocupația care a urmat după 1940 până la eliberarea din 1944.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu