marți, 24 august 2021

Regii blestemați

 

„Regii blestemați” de Maurice Druon

O dată la două-trei veri, în vacanța mare, reciteam „Regii blestemați” - un roman fluviu cu sute de pagini - care era ca un magnet pentru mine - pentru că găseam întotdeauna ceva nou sau doream să compar istoria reală cu acțiunea și personajele din binecunoscuta carte a lui Maurice Druon. Dragostea ilicită a Isabellei de Franța cu Roger Mortimer, lupta crâncenă dintre Robert d'Artois și contesa Mahaut, Turnul Londrei sau Parisul medieval, cavalerii templieri și regii Franței, războaiele nesfârșite dintre englezi și francezi... 

Istoria redată de Maurice Druon avea cu totul alte nuanțe decât aceea din romanele lui Alexandre Dumas. Avea adâncimi nebănuite, îți dădea timp pentru reflecții, atmosfera era mult mai sumbră și avea o profunzime de negăsit la cel din urmă. Da, crimele erau oribile, războaiele şi trădările aveau tușe groase, iar senzualitatea era erotică de-a dreptul. Dar asta nu însemna că nu-mi plăcea să recitesc „După 20 de ani” sau „Vicontele de Bragelonne” de Alexandre Dumas la fel de mult ca „Regii blestemați”!

Romanul lui Maurice Druon are 7 volume: „Regele de Fier”, „Regina sugrumată”, „Otrăvurile coroanei”, „Legea bărbaților”, „Lupoaica Franței”, „Crinul și leul” și „Când un rege pierde Franța”. 

Bref: după blestemul templierilor și moartea lui Filip al IV-lea cel Frumos în 1314, în Franța urmează o jumătate de secol de instabilitate și intrigi politice, de crime și trădări, de războaie și foamete, plus căderea unei dinastii, totul culminând cu Războiul de 100 ani. Dincolo de Canalul Mânecii, în Anglia, aceleași zvârcoliri și repoziționări configurează puzzle-ul Evului mediu european și cristalizarea marilor regate și imperii - iată fundalul pe care evoluează zeci de personaje memorabile în vâltoarea acțiunii acestui roman care nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă!

Las deoparte informația că autorul s-ar fi folosit de alții ca să ii scrie romanele. Cartea - în sine - este magnifică!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu